Praktijkondersteuner Jeugd bij de huisarts

Praktijkondersteuner Jeugd bij de huisarts

Wat is en doet POH-Jeugd?

Voorschoten Voor Elkaar heeft twee Praktijkondersteuners Jeugd (POH-Jeugd) in dienst. Zij werken op locatie bij een aantal huisartspraktijken in Voorschoten. Hoe zit dat precies? Op deze pagina leggen we uit wat een POH-Jeugd precies doet en hoe zij jou kan helpen. Deze informatie is ook als folder te downloaden.

alternatetext

Wat is een POH-jeugd?

POH-jeugd staat voor Praktijkondersteuner Jeugd, voor kinderen van 0-18 jaar en/of hun ouders. De POH-Jeugd weet veel van opvoeden, opgroeien en het welzijn van kinderen en jongeren. Je kunt dus bij ze terecht als je vragen hebt of je je zorgen maakt over je kind. Denk bijvoorbeeld aan vragen over de opvoeding, gedrag of wanneer je kind niet lekker in zijn vel zit. Soms worden problemen op school gezien waar een POH-jeugd ook in kan meedenken en/of adviseren.

De POH-jeugd biedt kortdurende begeleiding (5-10 sessies) met als doel jouw kind of jullie gezin weer optimaal te laten functioneren. Op het moment dat dit onvoldoende lijkt te zijn, kunnen zij de huisarts ondersteunen met een doorverwijzing naar passende hulp.

Het voordeel

Een POH-jeugd heeft verschillende voordelen:

  • Een POH-jeugd pakt de klachten laagdrempelig en in een vroeg stadium aan.
  • Daarnaast is doorverwijzing naar passende behandeling/hulpverlening mogelijk.
  • Er zijn geen kosten aan verbonden, omdat het onder huisartsenzorg valt.
  • Geen lange wachttijden; starten kan snel.

Hoe kom je bij de POH-Jeugd terecht?

Hiervoor hoef je alleen maar de assistent(e) van de huisarts te bellen om een afspraak te maken. Hij of zij kan de agenda’s inzien en een afspraak op één van de huisartsenpraktijken inplannen. De POH-jeugd komt je vervolgens ophalen uit de wachtkamer en spreekt je graag dan! 

Bij welke huisartsen is de POH-jeugd te vinden?

Dinsdagochtend Talitha bij Praktijk Gerts Eveline bij Praktijk de Lindehoeve
Woensdagochtend Talitha bij praktijk Farsi Eveline bij Praktijk61
Donderdagochtend Eveline bij Praktijk Leidseweg95
Vrijdagochtend Talitha bij Praktijk Wijngaardenlaan

Staat jouw huisarts niet in bovenstaand schema?

Alle huisartsen in Voorschoten kunnen voor hun patiënten een afspraak inplannen met een POH-Jeugd. Iedereen is welkom bij ons, dus vraag ernaar bij je huisarts als je onze hulp of ondersteuning nodig denkt te hebben.

Ben jij 16 jaar of ouder?

Dan kun je zelf een afspraak maken bij een POH-Jeugd. Er is geen toestemming van een ouder nodig. (Onder de 16 jaar is er wél toestemming nodig.)

  • Een POH-Jeugd is er ook voor kinderen en jongeren.
  • Bij een POH-Jeugd kun je jouw verhaal kwijt, je wordt altijd serieus genomen.
  • Soms hebben anderen meer kennis om jou te helpen. Dan kan de POH-jeugd hen vragen jou verder te helpen.

Delen van informatie

Het kan zijn dat een POH-Jeugd meer informatie nodig heeft. Dan kan het waardevol zijn om met iemand te overleggen. Bijvoorbeeld met een leerkracht of een andere hulpverlener. Hiervoor vragen ze altijd je toestemming. 

Vragen?

Is er iets niet duidelijk of heb je nog vragen? Aarzel dan niet om contact op te nemen. Dit kan bij de assistent(e) van de huisarts of bij de huisarts zelf. Je kunt ook contact opnemen met Voorschoten Voor Elkaar. Elke werkdag van 9.00 - 17.00 uur zijn wij te bereiken via telefoonnummer 071 - 561 90 01 of e-mail: info@voorschotenvoorelkaar.nl.