'Hebt u ook een hersenziekte?'

'Hebt u ook een hersenziekte?'

verhaal vanuit de Odensehuiskamer van onze gastblogger Johan Copier

Terwijl ik mijn notities aan het ordenen ben komt zij naar me toe en vraagt op een bijna opgewekte toon: “Hebt u ook een hersenziekte?” De vraag overrompelt me, ik murmel een  vaag antwoord dat ik denk dat dat niet het geval is. Want wat weet ik nu eigenlijk van wat er zich allemaal in de hersenen afspeelt? Ik heb het idee dat het bij mij in de dagelijkse praktijk nog redelijk naar behoren functioneert, maar als je één ding leert van de Odensehuiskamer Voorschoten is het dat de grens tussen gezond en minder gezond niet alleen vaag maar ook uiterst fragiel is. 

Odensehuiskamer is een huiskamer voor mensen met beginnende geheugenproblemen, het biedt de bezoekers de ruimte om met andere gasten te praten, te lunchen en activiteiten te ondernemen. Gastvrijheid staat centraal: iedereen is welkom, je komt wanneer je er behoefte aan hebt, een indicatie of diagnose is niet nodig. Je bent vrij om wel of niet deel te nemen aan activiteiten en je bent vrij te vertrekken op jouw moment. 

Odense

Het idee voor een ontmoetingsplaats voor mensen met beginnende geheugenproblemen ontstond in Denemarken in 2001. Vanaf 2009 zijn er ook in Nederland Odense huiskamers gekomen, Voorschoten heeft zich eind 2018 bij dit rijtje gevoegd. De huiskamer is op drie dagen in de week geopend. 

Voorschoten

In het tijdperk ‘Vóór Corona’ ging ik op bezoek. De huiskamer bevindt zich op de begane grond in een modern complex met appartementen. De ruimte is riant, er is plaats voor drie grote tafels waaraan koffiegedronken en gewerkt kan worden. Er is een open verbinding met een goed geoutilleerde keuken waar vrijwilligers in- en uitlopen om hun gasten van dienst te zijn. En daarnaast is er ook een gedeelte waar je je terug kunt trekken om een spelletje te doen of wat te lezen. In de kast ligt bijvoorbeeld Mens erger je niet, Ik hou van Holland, Baantjer en natuurlijk veel over Voorschoten (Voorschoten in al haar facetten).

De dag start met koffiedrinken. Er zijn zo’n tien gasten, de meesten komen hier vaker. De conversatie heeft van tijd tot tijd een impuls nodig, gelukkig is er altijd het weer (‘Het regent weer’ en ‘Ik geloof dat het weer gestopt is’) waar we op terug kunnen vallen. De bezoekers reageren graag maar zijn beschroomd of onzeker om vragen te stellen. Mijn introductie (‘hij komt verhalen schrijven over de huiskamer’) is een welkome prikkel voor het gesprek, de reacties zijn terughoudend en kritisch, ‘zo zo’ en ‘waar verschijnen die stukkies dan’, ze zien de nieuwswaarde van de stukjes (laten we zeggen) nog niet helemaal.

"Dementie is een geleidelijk proces waarbij je voortdurend gedwongen wordt om afscheid te nemen van dingen die je gewoon was te doen in je leven, dingen waar je aan gehecht was. Een soort doorlopend rouwproces."

Flow

Op maandag is er de populaire schilderclub. De deelnemers verzamelen zich aan grote werktafels en werken onder toeziend oog van kunstzinnige vrijwilligers aan hun kunstwerken. Alle deelnemers hebben behoefte aan concrete voorbeelden waarbij zij ook de kleuren zo precies mogelijk na proberen te bootsen. Buiten de lijntjes kleuren is er hier niet bij. Dat is niet zo vreemd. Dementie is een geleidelijk proces waarbij je voortdurend gedwongen wordt om afscheid te nemen van dingen die je gewoon was te doen in je leven, dingen waar je aan gehecht was. Een soort doorlopend rouwproces. Het maakt dat je je grip op je bestaan langzaamaan stukje bij beetje verliest en als dat (nog) niet het geval is, is er altijd de angst dat dat staat te gebeuren. Het zorgt daardoor voor onzekerheid, voor angst hoe het in de toekomst gaat en ook voor angst om fouten te maken. Daarom is het kleuren en schilderen een fijne activiteit, je kunt je ogen en handen aan het werk zetten en je denken voor een groot deel op ‘stil’. Al schilderend kom je in een bijna tijdloze flow.  

Onzekerheid

Dementie gaat vaak hand in hand met onzekerheid, hoe gaat het in de nabije toekomst worden, kan ik dan nog wel op mijn vertrouwde stek blijven wonen met mijn partner? Het maakt ook dat mensen niet graag het achterste van hun tong laten zien. Wat dat betreft was de bezoeker die naar mijn mogelijke hersenziekte informeerde, goed bezig. Zij ziet haar kwaal onder ogen en heeft de kracht om alles te ondernemen om scherp te blijven. Zo wordt de huiskamer ook een inspiratiebron van kracht.

Coronacrisis

De tijdelijke sluiting vanwege de coronacrisis is een hard gelag, de vaste bezoekers zijn gehecht aan het ritme van hun periodieke bezoek aan de huiskamer. Dat het zo gewenste uitstapje naar de huiskamer nu onmogelijk is komt hard aan bij deelnemers die toch al kampen met een kleiner wordende wereld. Bovendien geven deze bezigheden ook wat noodzakelijke rust en ontspanning voor hun mantelzorgers. Het is net als in het vliegtuig en in het ziekenhuis: wie voor een ander wil zorgen moet eerst goed voor zichzelf zorgen. De coronasluiting komt voor kwetsbare mensen extra hard aan.

Wilt u meer weten over de Odensehuiskamer? Bekijk dan deze pagina.

Hier kunt u informatie vinden over het Alzheimer Café Voorschoten.

Activiteitenoverzicht

Bekijk ook

Coachingsprogramma voor werkende mantelzorgers

Activiteiten voor werkende mantelzorgers en/of ouders met een zorgintensief kind
Lees meer >

Schuif gezellig aan bij Eat & Meet

Voor iedereen tussen de 30 en 65 jaar
Lees meer >

Hulp bij Belastingaangifte 2023 nodig?

Hulp bij belastingaangifte: “Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker...
Lees meer >

Ontmoet elkaar in Vliethuis op woensdagochtend

Nieuw: ontmoetingsochtenden op woensdag in Vliethuis
Lees meer >

Echtscheidingsspreekuren samen met Kenniscentrum Kind en Scheiding

Hulp nodig bij echtscheiding?
Lees meer >

Cursus Positief Leven

Meer plezier en positiviteit in je leven? Dat kan je leren!
Lees meer >

Lunch voor mantelzorgers van naasten met niet-aangeboren hersenletsel (NAH)

Zorg jij voor een naaste met NAH en ben je op zoek naar lotgenotencontact?
Lees meer >

Informatiebijeenkomsten over zelfstandig ouder worden

Eerstvolgende bijeenkomst op woensdag 17 april
Lees meer >

"Van muziek maken word ik blij in mijn hoofd" 

Kom en speel mee met het OdenseHuisOrkest! 
Lees meer >

Kom naar de meidenavond!

Zin om samen te koken, eten en te relaxen met een groep meiden?
Lees meer >

Elke vrijdagmiddag zaalvoetbal 

Voor jongeren tussen de 10 en 14 jaar
Lees meer >

Kom tuinieren in buurttuin 'De Ontdekking'

Heb je ook zin om lekker in de aarde te wroeten, te maaien, snoeien of wieden?
Lees meer >

Cadeaubon voor jonge mantelzorgers

Ben jij jonger dan 25 en zorg je voor een ander? Meld je aan!
Lees meer >

Buurtbuddies Voorschoten

Doe mee en doe meer samen
Lees meer >

Kom naar het Vrijwilligers Café

Doe jij vrijwilligerswerk in Voorschoten? Kom dan eens naar het Vrijwilligers Caf...
Lees meer >

Formulierenbrigade

grip op papierwerk
Lees meer >

Huiswerkbegeleiding voor kinderen

Heeft jouw zoon of dochter er moeite mee zijn of haar huiswerk goed te plannen?
Lees meer >

Ontmoeten in Parkhuis

Wekelijks op maandag- en woensdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur
Lees meer >

Open koffietafel

Elke dinsdagochtend open inloop tussen 10.00 en 12.00 uur
Lees meer >