Kunst op Recept - Verhalen maken

Kunst op Recept - Verhalen maken

Jeannette Monshouwer

Verhalen maken in woord, beeld en klank

Met de lessen creëer je een eigen verhaal. We maken een start met waar je bent in het moment. Dat kan iets zijn wat je onderweg hebt gezien, je lievelingskleur, iets waarover jij je verwondert, zomaar een zin die je hebt onthouden, of iets wat je graag aandacht wilt geven.

We gaan spelen met werkvormen die je aanspreken: schrijfoefeningen, collage maken, schilderen, schetsen, zingen, bewegen. En ik nodig je uit tot wat nieuw voor je is. Maar waar een verlangen ligt. Zo laat je iets tevoorschijn komen.

Daarmee bouw je verder. Ik ben daarin een creatieve reisgenoot die jou volgt in waar jouw ogen van gaan glinsteren. Ik inspireer je met opdrachten. Ik kan jouw woorden begeleiden met percussie of zang. Ik kan even die persoon spelen uit je verhaal, waardoor de dialoog zich verder ontwikkelt. We kunnen een oefening doen in voordragen. Een visualisatie. Of gewoon tussen door even bewegen. Een vrije fase. Het hoeft niet te kloppen. Je kunt verrast worden door je eigen woorden of fantasie. We maken ruimte voor jouw waarheid.

Dan kijken we naar een verhaallijn. Wat wordt zichtbaar, voelbaar, hoorbaar in wat je hebt gedaan, gemaakt, ervaren. Zo werken we toe naar een afronding van jouw verhaal in de vorm van een gedicht, korte tekst, collage, schildering, schets, performance en waarschijnlijk een combinatie hiervan. 

Jouw verhaal is een deel van de werkelijkheid geworden. Nu is er in de wereld iets veranderd.

Over Jeannette

alternatetext

Ik ben filosoof en kunstenaar. Ik geef les in filosofie en ik maak verhalen met woorden, beelden en klanken. Mijn drijfveer: ruimte maken voor wat in ons leeft.  

Alles begon bij mijn eigen vraag: hoe maak ik kenbaar wat in mij leeft? Net dat unieke, wat geen woorden vindt. Wat voelbaar is en ontdekt wil worden, tot leven wil komen. Dit bracht me naast mijn filosofische verkenning bij de beoefening van de verschillende kunstdisciplines. Met schilderen, schrijven, dichten, zingen, dansen en theatervormen, leerde ik de rijkdom kennen van ons vermogen tot communiceren. Ook ben ik bedreven geraakt in de subtiele communicatie met de natuur; een boom, een vogel, de wind. En ik ga graag nog een stapje verder: wat is er voor ons mensen nog meer te ontdekken?

Onze relatie tot de werkelijkheid zie ik graag kunstzinnig: als een scheppende wisselwerking tussen ons en alles wat we werkelijkheid noemen. We hebben invloed op onze omgeving, op anderen, met hoe wij kijken en hoe wij spreken. Ja, zelfs met de woorden die we kiezen. Zo heb ik ervaren. Mogelijk herken je dat.

Wat ligt daar nog in jou te wachten om ontdekt te worden? De liefde voor mijn werk ligt in het tot leven laten komen van dat verhaal. Dat is de rode draad in mijn filosofielessen, verhalen maken, ook met kinderen, en muzikale bijeenkomsten.